• Profilaktyka

Profilaktyka chorób nowotworowych, była tematem dzisiejszych zajęć. Styl życia, dieta, używki, genetyka, to tylko niektóre z uwarunkowań mających wpływ na występowanie tych schorzeń. Ważne abyśmy poznali własne organizmy i nie lekceważyli symptomów, które mogą świadczyć o pierwszych objawach. Nagłe pocenie, duszności, powiększone węzły chłonne, częste oddawanie moczu lub przeciwnie trudności w jego oddawaniu, powinno wzmóc naszą czujność i doprowadzić do kontaktu ze specjalistą. Warto dbać o siebie i mieć świadomość, że wczesne rozpoznanie pozwala w wielu przypadkach uzyskać pozytywne wyniki leczenia. Niestety jak się okazuje, wrogiem profilaktyki chorób nowotworowych równie często co strach przed zdiagnozowaniem choroby jest wstyd przed badaniem. Nie możemy jednak pozwolić na to aby pozbawić się w ten sposób możliwości skutecznego leczenia. To dobrze, że w środkach masowego przekazu prowadzone są kampanie promujące modę na badania mammograficzne, cytologiczne czy proktologiczne. Być kobietą czy prawdziwym mężczyzną, który szanuje swoje zdrowie to nie wstyd. My również przyłączamy się do nich. Z treści wykładu wolontariusza Fundacji Jaskółki.PL pani Edyty Kosno, doświadczonej pielęgniarki i fizjoterapeuty  dowiedzieliśmy się również, że warto żyć wolniej, spokojniej. Niebagatelne wpływ na stan zdrowia ma bowiem stres. Dzisiejsze czasy wymuszają na nas duże tempo życia,  ale czy wszystkim wyzwaniom musimy sprostać ? Osiągnięć wszystkie cele ? Dziś z perspektywy czasu wiemy, że tzw. „sukces i kariera” ma drugorzędne znaczenie. Przedkładamy to relacje rodzinne. Ważne jest również to co, jak i ile spożywamy. Okazuje się, że czosnek, cebula, buraki, kapusta, szpinak, fasola, papryczki czyli, owoce cytrusowe i jagodowe, zielona herbata, kurkuma czy szpinak znacznie zmniejszają ryzyko zachorowań. Do tego mniej solić, słodzić i unikać dań z grilla przyrządzanych na wolnym ogniu.  Zachować umiar. To ważna dla nas lekcja. Z mocnym postanowieniem poprawy powróciliśmy do domów i przystąpiliśmy do opracowywania jadłospisów naszych rodzin.